Vreemde taal leren voor volwassenen: 8 tips waar je NU mee kan beginnen!

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, maar ook op latere leeftijd is het mogelijk om een tweede taal te leren. Investeer er tijd in, daag jezelf uit en houd het leuk – en je hebt die doeltaal zo onder de knie! Hierbij tips om een vreemde taal te leren voor volwassenen.

  • Luister, luister, luister!

Je kunt een taal niet leren voordat je weet hoe die klinkt. Iedere taal heeft een andere klank, een ander vocabulaire en vooral: een andere structuur. Hoe kom je erachter hoe een taal in elkaar zit? Door te luisteren naar native speakers! Zet radioprogramma’s aan, luister naar podcasts, kijk een serie in de doeltaal. Luister je graag muziek? Zoek een afspeellijst op Spotify, zoals ‘A la Française’ in het Frans of ‘Beste van NL’ in het Nederlands. Ook al begrijp je niet ieder woord, luisteren helpt je om de structuur van een taal te ontdekken.

  • Praat na

In zijn Ted Talk geeft psycholoog en taalkundige Chris Lonsdale als tip: copy the face. Imiteer de geluiden van een taal en leer zo hoe je de klanken uitspreekt. Spreken vergt spieren, aldus Lonsdale. Bij sporten verleg je je grenzen, en bij spreken is dat net zo: ‘als het pijn doet, doe je het goed’.

  • Start met praten vanaf dag 1

Zeker als je in het land van de doeltaal woont, is dit zeer nuttig. Wees bereid om fouten te maken, want van de feedback die je daarop krijgt leer je veel. Zoek naar mogelijkheden: woon je in Brussel en wil je Nederlands leren? Stap in de auto en rijd richting Vlaanderen, waar je een koffie bestelt in het Nederlands.

Ben je introvert? Ook tegen jezelf praten helpt al. Vertel jezelf over je weekendplannen, over je beste vriend of over wat je gaat eten vanavond. Of benoem alles wat je ziet op straat, om je vocabulaire te oefenen.

  • Vind een manier om taal leren leuk te houden 

Weinig mensen zullen de taaie grammaticalessen van de middelbare school missen. Ga op zoek naar een manier die een taal leren leuk maakt voor jou. Speel je graag spelletjes? Speel Pim Pam Pet (Engels: Tell Me) in de doeltaal. Kook je graag? Zoek een recept in de taal. Houd je van mode? Koop een modetijdschrift. Lees je favoriete boek in de doeltaal of kijk je favoriete serie. Zolang jij er plezier in hebt, is het goed!

  • Plan een dagelijks moment in

We hebben allemaal drukke levens en houden weinig tijd over. Maar als je vooruit plant, ontdek je dat je heus wel een moment hebt om dagelijks met de doeltaal bezig te zijn. Kijk bijvoorbeeld een YouTube-video tijdens het ontbijt, lees een interessant artikel na het avondeten, speel een kwartiertje DuoLingo voordat je naar bed gaat, luister een podcast in de auto op weg naar je werk. Ben je op beginnersniveau? Zoek dan naar websites en kranten gericht op kinderen. Kijk hier voor tips om online Frans te leren.

  • Praat met native speakers

Ga op zoek naar een taalbuddy. Misschien vind je via-via wel iemand in jouw stad of dorp die je doeltaal spreekt. Maar ook het internet biedt vele opties; voor je het weet Skype je wekelijks met een native speaker.

  • Wees geduldig

Raak niet ontmoedigd als het niet zo vlot gaat als je hoopt. Je hoeft niet meteen alle regels en woorden te onthouden. Denk aan kinderen: ook zij leren eerst de basiswoorden (mij / bal / geef) voordat ze grammaticaal correcte zinnen uitspreken. Begin bij de basis en focus je op de stappen die je maakt per maand.

  • Volg een taalcursus die gericht is op jouw behoeften

Iedereen leert een taal anders. De taalcursussen bij EcoledeLangues.be zijn erop gericht om aan jouw persoonlijke behoeften en wensen te voldoen. Tijdens een privéles of lessen in een kleine groep leer je de doeltaal op een effectieve én leuke manier!

Nos derniers articles

Nos formations.

Pictogramme monument Londres
Anglais
Pictogramme représentatif des Pays-Bas
Néerlandais
Pictogramme monument de France
Français
Pictogramme représentatif de l'Espagne
Espagnol
Pictogramme monument Italie
Italien
Pictogramme monument Allemagne
Allemand